Рецензія на фільм Mirage / «Міраж» (1)

Рецензия на фильм Mirage / «Мираж»

Іспанська стрічка Mirage (оригінальна назва Durante la tormenta, «Під час шторму») – це романтична історія, нехитрий детектив і фантастика про тимчасові петлях, все в одному флаконі. Простенька, але дуже зворушлива картина, ідеальна для перегляду з коханою людиною в домашній обстановці, тим більше що фільм нещодавно з’явився на Netflix.

Жанр фантастика, трилер, романтика
Режисер Паоло Оріолі
У ролях Адріана Угарте (Віра Рой), Чіно Дарін (інспектор Лейра), Хав’єр Гутьєррес (Ангел Прієто), Альваро Морте (Девід Ортіз), Нора Навас (Клара Медіна), Мікель Фернандез (Аитор Медіна), Міма Рієра (Марія Лазарте), Хуліо Бохигас (Ніко Лазарте) та ін.
Студії Atresmedia Cine, Netflix
Рік випуску 2018
Сайти IMDb

Скажу чесно, ще з часів «Між двох часів» Джека Фінні, прочитаних в досить юному віці, я з теплотою ставлюся до романтичних історій, пов’язаних з подорожжю в часі і тимчасовими петлями. Красива дівчина, тимчасової парадокс, неминуча небезпека, що загрожує героїні і всьому світу. Власне, в кіно ця тема експлуатується вже давно і щільно, досить згадати такі стрічки як Kate & Leo, The Time traveler’s Wife, About Time або десятки епізодів Doctor Who з різних сезонів. За великим рахунком, навіть класичний Groundhog Day побудований за тією ж схемою, тільки тимчасова петля в ньому коротші.

Історія Mirage побудована за добре знайомою шанувальникам трилерів і фантастики схемою. Віра, щаслива дружина і мати, переїздить з чоловіком і маленькою донькою в новий будинок. Розпаковуючи речі, жінка знаходить в коморі старий телевізор і відеокамеру з касетою, яка допомагає їй зв’язатися з 1989 р. Конкретніше, з 9 листопада 1989 р., вдень падіння Берлінської стіни, в який хлопчик з іншого часу записав ту саму касету. Намагаючись врятувати дитину по інший бік екрану, Віра створює тимчасової парадокс, який руйнує її життя. Тепер, потрапивши в абсолютно незнайомий світ, населений людьми, які її не знають, Віра повинна за 72 години відновити нормальний хід подій і повернути свою сім’ю. Чи не має?

Рецензія на фільм Mirage / «Міраж» (1)

У Mirage досить багато спільного з серіалом Dark/«Тьма». Тут частина важливих для сюжету подій відбувається в 1989 р. (Dark — в 1986 р.), німецька та іспанська глибинки того часу виглядають майже не помітними. І тут, і там є тимчасова петля, і таємниця, яка об’єднує декілька сімей, що живуть в одному містечку. Втім, в Mirage детективна історія набагато простіше і прораховується буквально з декількох кадрів. А ось романтична складніше, хоча і тут немає особливих сюрпризів.

Рецензія на фільм Mirage / «Міраж» (1)

У певний момент автори Mirage намагаються переконати глядача в нереальності показаних раніше подій, але роблять це не дуже наполегливо, розмитості буття в стилі Філіпа К. Діка тут не виникає, хоча такий шар надав фільму додаткову глибину. Втім, режисер, він же сценарист стрічки Оріолі Паоло, здається, й не ставив перед собою такого завдання, набагато важливіше для нього виявилося показати незвичайний любовний трикутник і дилему, що стоїть перед головною героїнею.

Рецензія на фільм Mirage / «Міраж» (1)

Іспанські актори погано знайомі вітчизняному глядачеві, але, скажімо, того ж Чіно Дарін, виконуючого роль інспектора Лейра, ви могли бачити у фільмі «Ангел». Виконавиця ж головній ролі, Адріана Угарте, активно знімається на іспанському телебаченні, заробивши престижні національні нагороди за ролі в серіалах La Señora і entre El tiempo costuras, події яких відбуваються у 1920-х і 1930-х роках, відповідно.

Mirage — дійсно дуже зворушливий фільм, і його варто дивитися виключно в компанії коханої людини, щоб в особливо сльозливі моменти поруч плече, на якому можна поплакати. Втім, ви ж напевно знаєте, що подібні картини завжди добре закінчуються. Зло буде покаране, мати знайде свого дитини, а закохані возз’єднаються.

Рецензія на фільм Mirage / «Міраж» (1)

Власне, ця передбачуваність, загальна простота фантастичної та детективної складової, неквапливий темп і явно роздутий хронометраж (фільм триває 2 години 8 хвилин) – ось основні проблеми Mirage. З іншого боку, неквапливість і розміреність дивним чином йдуть цій картині.

Mirage – красива романтична історія з елементами детективу та фантастики. З симпатичними акторами, частково в антуражі 80-х років минулого століття. Якщо ви нікуди не поспішаєте, витратьте один вечір на цей фільм, він того вартий.

3.5

Редакція ITC.UA

Плюси: Симпатичні персонажі; красива романтична історія; елементи фантастики та детективу